/ iStock/Getty Images
Единадесет пациенти са в тежко състояние
Най-малко 36 души на борда на полет на Hawaiian Airlines са пострадали, а 20 са откарани в спешното отделение, след като самолетът им попаднал в "силна турбуленция" по време на полет от Финикс до Хонолулу в неделя, съобщиха властите.

Единадесет пациенти са в тежко състояние, се казва в изявление на спешната медицинска помощ в Хонолулу. Сред транспортираните в болницата е и 14-месечно дете.

Нараняванията на пациентите включват сериозна травма на главата, разкъсвания, натъртвания и загуба на съзнание, съобщиха от EMS в Хонолулу.
Хавайските авиолинии "подкрепят всички засегнати пътници и служители" и следят ситуацията. Според авиокомпанията сред ранените са и трима членове на екипажа.

"На няколко гости и членове на екипажа на летището беше оказана медицинска помощ за леки наранявания, а някои бяха бързо транспортирани до местни болници за по-нататъшно лечение", съобщиха от авиокомпанията в Twitter.

Турбуленцията е възникнала 15 до 30 минути преди самолетът да кацне в Хонолулу, на борда на който е имало 278 пътници и 10 членове на екипажа.
Според изявлението EMS и American Medical Response са се отзовали на "спешен случай с масови жертви" на международното летище „Даниел К. Инуе” малко след 11 ч. в неделя.

Най-малко 17 ранени на борда на индийски самолет при силна турбуленция

Полет 35 на Хавайските авиолинии, самолет Airbus 330, е съобщил за турбуленция около 10:35 ч. хавайско стандартно време, според Федералната авиационна администрация.

18-годишна колежанка, която се прибирала у дома за зимната ваканция, била в самолета и казала, че първоначално турбуленцията изглеждала като нормална. След това трусовете бързо се усилили.

"Чувствах се като при свободно падане", казва Джейси Хаята-Ано пред CNN, описвайки, че е била вдигната от седалката си с поставен предпазен колан.
След като разтърсването приключило, член на екипажа се обадил по високоговорителите и попитал за всеки обучен медицински или военен персонал, който да помогне на пострадалите пътници, каза Хаята-Ано, която не е пострадала.

"Благодарна съм, че имаше хора, които се отзоваха и помогнаха, защото някои от служителите имаха нужда от това", каза тя. "В общи линии всички си помагаха един на друг. Проверяваха се един друг и събираха вещите", добави Хаята-Ано.

От авиокомпанията заявиха, че извършват "щателна проверка на самолета", преди да го върнат в експлоатация.
FAA заяви, че разследва инцидента.
 
БГНЕС