Най-малко 10 сирийски войници бяха убити от бунтовници
Най-малко 10 сирийски войници бяха убити от бунтовници / снимки: Reuters

Най-малко 10 сирийски войници бяха убити рано тази сутрин от бунтовници при нападение в северозападната провинция Идлиб, предаде Франс прес, като се позова на правозащитници.

Атаката е била извършена от дезертьори в град Маарет ан Нуман, уточни базираният в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права.

Режимът в Сирия на президента Башар ал Асад си е върнал контрола над Идлиб, предаде Асошиейтед прес, като се позова на проправителствения вестник "Ал Уатан".

Бунтовници държаха северозападния град от месеци, но той бе обсаден от силите на Асад преди три дни.

За момента не е възможно да бъде потвърдена информацията на вестник "Ал Уатан". Телефонните връзки с Идлиб са прекъснати.

Очевидци обаче заявиха по-рано, че дезертьорите от армията, които се сражаваха с правителствените сили в града, са останали без муниции.

Има опасения, че офанзивата срещу Идлиб може да завърши по същия начин като щурма на квартала Баба Амро в Хомс - с убийства, отбелязва БТА. Сирийската армия бе обсадила и обстрелваше контролирания от бунтовници квартал в продължение на почти месец, преди да го превземат на 1 март.

Силите на сирийския режим убили 44 мъже в северозападната провинция Идлиб, предаде по-рано днес ДПА, като се позова на катарската сателитна телевизия Ал Джазира.

Масовата екзекуция е била извършена късно снощи близо до джамия.

Русия ще изпълни своите споразумения със Сирия за доставка на оръжия, предаде Асошиейтед прес, като се позова на заместник-министър на отбраната Анатолий Антонов.

Антонов подчерта, че Москва се радва на добро военно-техническо сътрудничество с Дамаск и не вижда причина да го преразглежда. Русия няма свои специални части и военни съветници в Сирия, там работят само руски военно-технически специалисти, увери той, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Москва остава съюзник на все по-изолирания режим в Дамаск и го предпазва до момента от санкции от страна на ООН заради репресиите срещу опозицията, при които бяха убити над 7500 души.