/ iStock/Getty Images
Над половината компании в Испания, които спряха работа в разгара на пандемията от коронавирус, отново работят, според представени днес данни на правителството, предаде Ройтерс.

Цифрите сочат, че икономиката се възстановява бавно.

Отново разрешиха пушенето на улицата в Мадрид

Броят на компаниите, регистрирани да плащат социални осигуровки до края на юли, е бил 1 282 346 според данните на министерството на приобщаването, социалното осигуряване и миграцията. Това е с 91 240 по-малко, отколкото през февруари преди правителството да въведе строгите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса.

Статистиката обаче сочи, че от разхлабването на мерките в средата на май 49 159 компании са се регистрирали към правителството.

Това е малко над половината от броя на компаниите, които бяха затворени, когато пандемията бе в разгара си през март и април.

Двама са починали от западнонилска треска в Испания

Най-тежко засегнатите сектори са били образованието, където 22,6 процента от компаниите са затворили, както и селското стопанство и рибарството, където 15,2 процента от фирмите са спрели работа, сочат данните на правителството.

Броят на случаите на заразени с COVID-19 расте постоянно от края на ограничителните мерки през юни.

Испания отчете 3650 нови случая на коронавирус вчера, като общо случаите стават 386 054. Починалите от коронавируса са 28 838
БТА