Над 80 души пострадаха при сблъсъци в Бейрут в деня на траур по повод годишнината от опустошителната експлозия в пристанището на ливанската столица, предаде ТАСС.

Папа Франциск обеща да посети Ливан на годишнината от взрива в Бейрут

Представителят на ливанския Червен кръст Джордж Кетане посочи пред журналисти, че пред зданието на парламента вчера са се разразили сблъсъци между демонстранти и полицаи. При безредиците са били ранени 84 души (някои от тях са пострадали от употребата на сълзотворен газ).

БТА

Тринадесет от ранените са приети в болници, на останалите е била оказана помощ на място, каза Кетане.

Германия представя план за възстановяване на пристанището в Бейрут

Силите на реда бяха принудени да използват и водни оръдия против демонстрантите, които хвърляха по полицията камъни и бутилки със запалителна течност. Сблъсъците продължиха около три часа. Жандармеристи и военни се включиха в усилията за слагане на край на безредиците. Към полунощ в центъра на града вече нямаше агресивни демонстранти.

БТА

По информация на силите за сигурност протестиращите са опитали да нахлуят в парламента. Активистите също така са нападнали офиси в центъра на Бейрут и са подпалили някои от тях.

БТА

Семействата на жертвите от експлозията на 4 август 2020 г. дадоха на правителството 30-часов ултиматум да свали имунитета на всички отговорни за случилото се. Обявявайки ултиматума, представителят на семействата на жертвите Ибрахим Хотейт предупреди, че подходът на неговата група скоро вече няма да бъде "мирен".
При опустошителната експлозия в пристанището на ливанската столица загинаха над 200 души и бяха ранени около 6000.
БТА