/ iStock/Getty Images
Германия ще представи следващата седмица на ливанските власти предложение на стойност няколко милиарда долара за възстановяване на пристанището в Бейрут, като част от усилията за убеждаване на политиците в Ливан да сформират правителство, което да може да предотврати финансов колапс, съобщиха два източника, цитирани от Ройтерс.

Ливан издирва трима души с „червена бюлетина“ заради експлозията в Бейрут

Химическа експлозия на пристанището през август 2020 г. уби 200 души, рани хиляди и разруши цели квартали в ливанската столица, хвърляйки страната в най-дълбоката политическа и икономическа криза от гражданската война (1975-1990 г.) насам.

Според два запознати с плана дипломатически източника, Германия и Франция се съревновават да оглавят усилията по възстановяване. На 7 април Берлин ще изложи предложението си, което Европейската инвестиционна банка се е съгласила да подпомогне, за да бъде разчистен районът на експлозията, а обектите в пристанището да бъдат възстановени.

Според един от източниците, финансирането по линия на ЕИБ е между 2 и 3 и милиарда евро. Високопоставен ливански служител потвърди, че Германия трябва да представи всеобхватно предложение за възстановяване на пристанището. Планът е изготвен от консултантската фирма "Роланд Бергер".

Съдия обвини ливанския премиер и трима ексминистри за опустошителния взрив в Бейрут

Дипломатическите източници изтъкнаха, че ливанският политически елит първо трябва да постигне съгласие по съставяне на ново правителство, което да приведе в ред държавните финанси и да изкорени корупцията - условия, за което донорите, сред които е и МВФ, също настояват, преди да бъдат деблокирани милиарди долари помощи.

Планът няма да се реализира без изпълнение на условия, каза един от източниците. Германия и Франция първо искат да видят действащо правителство, решено да осъществи реформи. Няма друг начин и това е за доброто на Ливан, посочи един от източниците.

Осем месеца след взрива на пристанището много ливанци, загубили семейства, домове и поминък, още чакат резултатите от разследването за причините. Но натовареният да състави правителство Саад Харири и президентът Мишел Аун не могат да се договорят за състава на кабинета.

Нов смъртоносен взрив в Бейрут, трима загинаха, 50 души са ранени

Освен възстановяване на пристанището, германското предложение включва и разработването на 100 хектара в околността в рамките на съпътстващ проект в съответствие със следвоенното възстановяване на Бейрут.

Стойността на този проект ще е между 5 и 15 милиарда долара и може да създаде до 50 000 работни места. Дипломатическите източници казаха, че Германия иска да работи в тясно сътрудничество с Франция, но Париж засега гони собствени инициативи.

Ливански представител постави акцента върху това, че европейците трябва да се разберат помежду си за плана. Иронично е, че от една страна европейците говорят за оказване на натиск върху ливанската политическа класа, докато от друга страна се борят помежду си за потенциални договори, подчерта той.
БТА