Над 500 ислямисти от Червената джамия се предадоха на властите
Над 500 ислямисти от Червената джамия се предадоха на властите / снимка: BGNES
Над 500 последователи на радикален ислямски духовник от Червената джамия в Исламабад се предадоха на силите за сигурност, ден след като край джамията избухнаха въоръжени стълкновения, предаде ДПА.

Пакистанските власти поставиха на ислямистите в джамията ултиматум да се предадат до 11 ч местно време (6 ч по Гринуич), но няколко пъти удължиха този срок, тъй като все повече хора се предаваха, посочиха официални източници.

"Непрекъснато удължаваме срока на ултиматума", каза за ДПА говорител на пакистанското вътрешно министерство. Над 500 души - мъже и жени - са се предали досега на властите. Осигурихме около 25 автобуса за превозването им", добави говорителят.

Най-малко 21 души, включително двама войници, са загинали, а повече от 200 са ранени след избухналите в понеделник престрелки между силите за сигурност и учениците в духовното училище към джамията. Радикалното ръководство на джамията е в неразрешим конфликт с властите вече пет месеца, след като предприе кампания за налагане на строг начин на живот в талибански дух и в съответствие с ислямските закони на жителите на пакистанската столица.