/ БГНЕС
Руската фигуристка Камила Валиева е приемала 56 лекарства, хранителни и диетични добавки, разкри Спортният арбитражен съд, цитиран от BBC.

Те са били дадени на спортистката за период от две години - в периода януари 2020 г. до декември 2021 г., когато тя е била на възраст 13-15 години.

Руската фигуристка „хванала“ допинга от лекарството на дядо си

Нито едно от въпросните веществата не е в забранения списък на Световната антидопингова агенция, но сред тях има аминокиселини, добавки за укрепване на мускулатурата, болкоуспокояващи, лекарства срещу грип и диария, както и други разрешени продукти за повишаване на спортните постижения.

17-годишната Валиева беше наказана за четири години заради допинг през януари. Тя даде положителна проба за забранено лекарство за сърце триметазидин през декември 2021 г., малко преди да се състезава на Зимните олимпийски игри през 2022 г.

Потвърдиха положителната допинг проба на руската фигуристка Камила Валиева

На 30 януари Международният съюз по кънки (ИСУ) преразгледа резултатите от отборния турнир по фигурно пързаляне на Олимпийските игри в Пекин 2022, премествайки руския отбор, който включваше Валиева, от първо място на трето. На 29 февруари във Федералния съд на Швейцария беше регистрирана жалба срещу решението на КАС по делото срещу фигуристката.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня