/ БГНЕС
Беларуската милиция взе сурови мерки срещу протестиращи от опозицията, които се опитаха да проведат забранена демонстрация в столицата Минск. Според правозащитна организация силите на реда са арестували над 400 души и много от тях са били бити, предаде АП.
 
В Беларус започнаха нови антиправителствени протести (СНИМКИ)

Демонстрантите се надяваха да разширят вълната от недоволство срещу авторитарното управление на президента Александър Лукашенко, който е на власт от 1994 г.
 

БГНЕС


Около 700 души се опитаха да организират шествие по главната улица в столицата, но бяха спрени от кордон на силите за борба с безредиците, въоръжена с палки и щитове. След като протестиращите не отстъпиха, силите на реда предприеха арести. "Те бият участниците, влачат жени за косата до автобуси. Успях да избягам в един двор наблизо", разказа демонстрант.
 
Татяна Ревяко от правозащитната организация "Вясна" каза за АП, че полицията е задържала над 400 души, а много от арестуваните са били бити и се нуждаят от медицинска помощ.
 
Милицията отказа да коментира твърденията за арести и побои. Според Беларуската журналистическа асоциация сред арестуваните има около 20 журналисти.
 

БГНЕС


"Сграбчваха хората безразборно - и млади, и стари. Отнесоха се с нас много грубо", каза за АП кореспондентът на Би Би Си Беларус Сергей Козловски. Още преди протестиращите да се съберат, милицията нахлу и претърси офисите на "Вясна" и задържа повече от 50 души. Часове преди началото на антиправителствената демонстрация беше арестуван видният беларуски опозиционер Владимир Некляев.
 
Некляев е докаран в болница за спешна помощ в град Брест, съобщи ТАСС, като се позова на беларуския интернет-портал tut.by. Той е в неврологичното отделение, се казва в съобщението, като се отбелязва, че болницата не дава сведения за състоянието му.
 

БГНЕС


Опозиционният политик е сред организаторите на днешната неразрешена протестна акция. Милицията в Брест го свалила от влака, с който той се връщал от полската столица Варшава, където участвал в дискусия за положението в Беларус.
БТА