/ снимка: БГНЕС, архив
Около 2000 души демонстрираха в Минск в знак на протест срещу указа на президента на Беларус Александър Лукашенко за борба със социалния паразитизъм, добил популярност сред гражданите като "указа срещу тунеядците", предаде ТАСС.

Така нареченият Марш на нетунеядците премина по главния булевард на града и приключи без инциденти в парка "Дружба на народите". Организаторите на проявата, които имаха разрешение от местните власти, се отказаха от намерението си да правят митинг в парка и се ограничиха само с шествие.

Колоната демонстранти, обединяваща консерватори, центристи, комунисти и анархисти, скандираше "Да живее Беларус!" и лозунги против икономическата политика на правителството, довела до обедняването на народа.

Лукашенко избран за президент за пети пореден път

Указът на Лукашенко, огласен през 2015 г., задължава гражданите на Беларус и постоянно пребиваващите в републиката чужденци, които не внасят данъци в бюджета или внасят само за период под 183 календарни дни в годината, да заплащат на държавата сума, еквивалентна на повече от 200 долара.
 
Мнозина беларуси отказват да плащат тази глоба и от 17 февруари т.г. излизат на редовни протестни акции в различни населени места на страната. Днес такива демонстрации имаше и в Гродно и Могильов.
БТА