/ БГНЕС, архив
Над 13 400 терористични акта по света са били извършени през 2016 г., което е с 9 процента по-малко в сравнение с 2015 г., предаде Франс прес. В тях са загинали над 34 000 души. Данните са на изследователи от Университета в Мериленд в САЩ. Те са публикувани в доклад.

Джихадизмът използва срещу Европа „стратегията на хилядите порязвания“
 
Броят на жертвите на атентати през 2016 г. е с 10 процента по-малко в сравнение с жертвите през 2015 г. Над 11 600 от загиналите в терористичните актове през 2016 г. са извършителите на тези атентати, се уточнява в изследването, което се извършва всяка година от специалистите от Националния консорциум за изследване на тероризма и реакция на тероризма към Университета в Мериленд.
 
През 2016 г. терористични актове е имало в 108 страни, но в 87 процента от случаите и при 97 процента от жертвите става дума за страни от Близкия изток, Северна Африка, Югоизточна Азия и Субсахарна Африка.

Най-големите терористични нападения в Европа за последните години
 
Десет от единадесетте най-смъртоносни терористични актове през 2016 г. са били в Близкия изток и Северна Африка, като девет са били в Ирак. Най-тежката равносметка е регистрирана през юли 2016 г. в Багдад, когато камикадзе се взриви с кола в търговски център в квартала Карада и загинаха 382 души.
 
В Западна Европа са били извършени едва 2 процента от атентатите през 2016 г. Броят на жертвите е по-малко от 1 процент от общия брой на жертвите на атентати по света през изминалата година. Това е с 20 процента спад в сравнение с предишната година.

Експерт: Европа трябва да се готви за война (ВИДЕО)
 
В изследването се отбелязва зачестилото използване през 2016 г. на превозни средства като "оръжия на атентатите".
 
Тактиката на прегазване на пешеходци с коли от терористи не е безпрецедентна, но има ясно нарастване на използването й и на смъртните случаи от нея, се констатира в доклада на експертите.
БТА