Над 3000 йорданци протестираха с искане за реформи и изкореняване на корупцията
Над 3000 йорданци протестираха с искане за реформи и изкореняване на корупцията / снимка: Reuters

Над 3000 души участваха в първия протест, организиран от новия Национален фронт за реформа (НФР), настоявайки за реформи и изкореняване на корупцията, предаде Франс прес.

Демонстрацията тръгна от джамията "Ал Хюсейн" в центъра на йорданската столица Аман, и се насочи към кметството. Това е първата проява на създадения през май НФР, в който влизат партията Фронт за ислямско действие (политическо крило на движението "Мюсюлмански братя"), леви партии, синдикалисти и независими.

Протестиращите издигаха транспаранти, на които се четеше: "Политическата реформа е пътят към изкореняване на корупцията", "Не на протекциите върху корупцията и корумпираните" и "Корупцията е причина за бедността и безработицата".

"Народът иска реформа и промяна", "Не на закрилата на корупцията от правителството", скандираха демонстрантите, които вървяха мирно, обградени от внушителен брой полицаи.

Стотици йорданци протестира със същите искания и в северните провинции Ирбид и Джараш, както и в южната Тафила.

Настояваме за слагане край на корупцията във всичките й форми - политическа, административна, законодателна и финансова, заяви в Аман за АФП водачът на НФР, бившият премиер Ахмед Убейдат. Корупцията е основният проблем на Йордания и причината за неправдите, които тласкат страната към нестабилност, добави той.

Обръщайки се към протестиращите, Убейдат (който ръководеше Националния център за правата на човека преди през 2008 г. да бъде уволнен от властите) призова за "реформи, които ще направят възможно връщането на парите, откраднати от държавните каси", допълва БТА.

Много йорданци смятат, че спорен законопроект, криминализиращ обвиненията в корупция, е средство за закрила на корумпираните. След избухналото негодувание йорданският крал Абдула Втори поиска миналата седмица преразглеждане на закона.

В началото на годината в Йордания се надигна протестно движение, настояващо за политически и икономически реформи, за слагане край на корупцията.