Над 20 души, включително и влиятелен депутат, загинаха при атентат на сватба в Афганистан
Над 20 души, включително и влиятелен депутат, загинаха при атентат на сватба в Афганистан / снимка: Reuters

Над 20 души бяха убити в Афганистан, след като атентатор самоубиец се самовзриви сред сватбари в северната провинция Саманган, предадоха световните агенции.

Нападателят детонирал експлозивите си на сватбата на депутат от Айбак, столицата на Саманган.

Гулам Мохамад Хан, шеф на провинциалната полиция, уточни пред Асошиейтед прес, че сред загиналите е и въпросният депутат Ахмад Хан Самангани, който е бил известен полеви командир.

Самангани е бил убит на място, заедно с местен шеф на разузнаването и близо 17 цивилни, уточнява ДПА.

Депутатът, който бе ключов съюзник на президента Хамид Карзай, бе и влиятелен полеви командир, който стана известен по време на афганистанската съпротива срещу съветската окупация през 80-те години на 20-и век. Той е етнически узбек, който миналата година стана член на парламента, посочва БТА.

Сайед Ахмад Самай, полицейски началник в Западен Афганистан, и полковник Мохамадула, командир на дивизия в афганистанската армия в северната част на страната, починали по-късно в болницата от раните си, заяви Седик Азизи, говорител на губернатора на Саманган.

Самай е най-високопоставеният афганистански полицейски служител, убит през 2012 г.

"Атентаторът самоубиец влязъл в залата, където се провеждала сватбената церемония на дъщерята на Самангани, като взривил заредената си с експлозиви жилетка", заяви Гулам Мохамад Хан.