Мюсюлманите по цял свят отбелязват Курбан байрам
Мюсюлманите по цял свят отбелязват Курбан байрам / снимка: БГНЕС

Мюсюлманите от целия свят започнаха да отбелязват един от най-светлите си празници Айд ал Адха или Курбан байрам, предаде Асошиейтед прес.

Традиционното колене на жертвено животно и раздаване на част от месото на бедните беше в основата на честванията.

В Саудитска Арабия около 2 милиона поклонници, събрали се за годишното поклонение хадж, извършиха един от ключовите ритуали - хвърляне на камъни по няколко стени, представляващи Сатаната. Ритуалът символизира линчуването на дявола, отхвърлянето на изкушенията и на греха.

После поклонниците си обръснаха главите си или пък отрязаха кичур коса, за да покажат по този начин обновлението на вярата си и пречистването на душите си.

По традиция честването на празника Курбан байрам продължава три или дори четири дни и е повод за пищни семейни празненства и за подаръци за децата в семейството.

Курбан байрамът се свързва с пратеника на Аллах - Ибрахим /Аврам/ и неговия първороден син Исмаил /Измаил/, които предават себе си на божията воля. Тяхната история е пример за предаността пред Всевишния и силата на вярата. Този момент на жертвоготовност е възнаграден от Бог, който подарява живота на Исмаил и в замяна спуска от небето жертвен овен, обясни заместник главният мюфтия Бирали Бирали. В много случаи, когато Бог ни изпитва, той иска да види до каква степен сме готови на жертва, това всъщност е израстването на човек, допълни той.

Празникът е свързан със семейните ценности, уважението между родители и деца и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. Традицията изисква по-младите да целунат ръка на по-възрастните в знак на уважение и искане на прошка. Празникът дава възможност мюсюлманите да подобрят отношенията помежду си, да се чувстват обществено полезни, защото раздават на тези, които нямат и това осмисля живота им, обясни Бирали.

След сутрешния намаз в първия празничен ден, хората се поздравяват още в джамията, след това се отправят към гробищния парк, за да отдадат почит на починалите си роднини и близки. Следва посещение на най-близките роднини и тези от тях, които са болни и немощни. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства. Курбан байрамът продължава до следобедния намаз на четвъртия ден. По време на празничните дни мюсюлманинът трябва да направи курбан. Актът на жертвоприношение е всъщност акт на пречистване, обясни Бирали. Той припомни, че курбан са длъжни да дадат всички мюсюлмани, които разполагат с лични средства /не от заем/ и които са осигурили прехраната на семейството си за няколко месеца напред. Курбанското месо се разделя на три части - едната се дава на роднини, другата част на бедни и в нужда хора, а третата остава за семейството и с нея се гощават гостите.

Животните, които могат да се принесат в жертва, трябва да бъдат здрави и без недъзи - дребен и едър рогат добитък, навършили съответно една и две години. Етиката на жертвоприношението изисква заколението да се извърши по-бързо и безболезнено и по възможност от духовно лице.