Властите не са издали предупреждение за цунами
Силно земетресение с магнитуд 6.0 разтърси източната част на на индонезийския остров Ява. Шест души са загинали, един човек е ранен, съобщи индонезийската Национална агенция за справяне с бедствията, цитирана от ДПА.
 
Жертвите са загинали от свлачища в районите Лумаджанг и Маланг. Някои местни жители са били принудени да напуснат домовете си, но като цяло щетите по сгради са незначителни. 

Властите не са издали предупреждение за цунами. Геофизическият институт на САЩ съобщи, че земетресението с магнитуд 6.0 е регистрирано в 14:00 часа местно време (7:00 часа по Гринуич) с епицентър до южните брегове на Ява.

Над 150 жертви на наводненията в Индонезия и Източен Тимор

Епицентърът на труса е бил на 45 км южно от град Сумберпуконг в района Маланг в Източна Ява, на дълбочина 82 км. Според директора на индонезийския Център за земетресения и цунами Рахмат Трийоно, земетресението няма да предизвика цунами.
 

Той обаче предупреди хората да стоят настрана от стръмни скалисти или земни склонове, където могат да възникнат свлачища. Паднали скали убиха жена и тежко раниха съпруга й, докато са карали мотоциклет в района Ламаджанг, Източна Ява, съобщиха местните власти. На няколко къщи в района са нанесени щети.
БТА