/ iStock/Getty Images
Експлозия разтърси оптично-механична фабрика в град Сергиев Посад, на 50 километра североизточно от Москва, съобщи ТАСС. По-рано днес губернаторът на Московска област Андрей Воробьов заяви в комуникационното приложение "Телеграм", че е възможно петима души да са затрупани след взрива в Сергиев Посад. В интервю за телевизия "Россия-24" Воробьов каза, че след взрива общо 52 души са имали нужда от медицинска помощ.

"В резултат на произшествието в завода в Сергиев Посад пострадаха 43 души. Деветнадесет са в болница, трима са в тежко състояние, на 21 е оказана амбулаторна помощ, изпод развалините са измъкнати трима души в тежко състояние", се казва в изявление на здравното министерство.

Местните власти потвърдиха за инцидента в склад с пиротехнически изделия. Причината според спешните служби не е нападение с дрон.

Оптико-механичният завод е водещ разработчик и производител на оптични и оптико-електронни устройства за правоприлагащите органи, промишлеността и здравеопазването, допълва ТАСС информацията.
 
По-рано кметът на Москва Сергей Собянин съобщи в "Телеграм" за най-малко два безпилотни летателни апарати, които са били свалени над руската столица.
 
Представители на завода заявиха, че точното място на експлозията в Сергиев Посад е склад с пиротехника на компанията "Пиро-росс", който е в непосредствена близост до територията на завода, но не е част от нея.

Губернаторът Воробьов обаче каза, че въпреки названието си "оптико-механически" заводът се занимава главно с производство на пиротехника.

"Намираме се на територията на оптико-механическия завод, който обаче отдавна вече няма нищо общо с оптиката и механиката, тук се произвежда главно пиротехника", изтъкна Воробьов, като подчерта, че епицентърът на взрива е бил на място, където е била струпана пиротехника.

По Керченския мост, който свързва окупирания Крим с Русия, движението е временно блокирано. Очевидци твърдят в "Телеграм", че в района на Севастополския залив има задимяване. Експлозии се чуха преди обяд и в Джанкойския район. Според руските власти на Крим руският флот провежда учения в района.
Божидар Захариев/БТА