Могерини се обяви за спиране на конфронтацията между ЕС и Русия заради събитията в Украйна
Могерини се обяви за спиране на конфронтацията между ЕС и Русия заради събитията в Украйна / снимка: БГНЕС, архив

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини се обяви за спиране на конфронтацията между ЕС и Русия, предизвикана от събитията в Украйна. Това съобщи електронното издание ИЮобзървър, предаде ТАСС.

"Често разговарям с (държавния секретар на САЩ Джон) Кери и сме напълно единни по повод кризата (. . .) всички искат да излязат от конфронтацията", е казала ръководителката на европейската дипломация.

По думите на Могерини "дори в Киев всички се питат кога ще бъде сложен край на конфликта (в Източна Украйна)", посочва ИЮобзървър, който цитира нейно изявление от 27 декември пред италианския в. "Република".

Санкциите на ЕС спрямо Русия ще се обсъждат на среща между външните министри от страните членки на 19 януари в Брюксел; тогава се очаква и "стратегическа" дискусия за отношенията между Евросъюза и Руската федерация.

Според дипломатически източници от Брюксел, сред държавите от ЕС за подобряване на отношенията с Русия се обявяват Австрия, Унгария, Чехия, Словакия, Италия и Франция.

След последната за тази година среща на върха на ЕС на 18 декември в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви пред журналисти, че общността смята да разработи "абсолютно единна позиция спрямо Русия" - "не идеологизирана, а прагматична и практическа позиция", напомня агенцията. "Очевидно е, че няма как да намерим трайно перспективно решение за Украйна без ясна, единна европейска стратегия относно Русия", добави Туск.

Източник: БТА