Млад ром влиза в ролята на Гаврош по киевските барикади
Млад ром влиза в ролята на Гаврош по киевските барикади / БГНЕС

Полският вариант на "Нюзуик" публикува очерк за 14-годишния киевчанин Рома, който е на Площада на независимостта от самото начало на протестите. Според списанието той е станал символ на борбата с администрацията на президента Виктор Янукович.

Той всеки ден помага на демонстрантите - разнася чай по барикадите, снабдява с вода опънатите на площада палатки, цепи дърва за огрев. И не се смущава, когато полицаи или социални работници от време на време го хващат и го отвеждат при родителите, защото веднага се връща обратно на площада.

Всъщност родителите на младия ром не се притесняват, защото с него на площада е и 25-годишният му братовчед. С желанието си винаги да е в центъра на събитията Рома е станал толкова прочут на Майдана, че мнозина го смятат за символ на борбата с режима, пише кореспондентът на "Нюзуик", цитиран от БТА.

Но случаят с малкия Рома не е единствен. Много хора идват на площада с децата си, независимо на каква възраст са. Може да срещнеш 13-14 годишни момчета, придружени от по-големите си братя, чичовци или бащи. Впрочем много бащи идват на Майдана именно за да бранят децата си, защото украинската революция не знае разделение на възраст и пол, а обединява всички, заключава полското списание.