Афганистан войници талибани
Афганистан войници талибани / БГНЕС
Междуафганистанските мирни преговори може да започнат на 10 март в Доха, каза днес пред ТАСС Мохамад Сохаил Шахин, говорител на представителството на талибаните в столицата на Катар.

По-рано Шахин каза, че преговорите може да бъдат отложени за по-късна дата, ако участниците не успеят да се разберат за освобождаване на пленниците, в съответствие с подписаното на 29 февруари мирно споразумение между САЩ и талибаните.

Столтенберг: Пътят на мира в Афганистан ще бъде дълъг и труден

За място на провеждането им имаше и други кандидатури, сред които Германия, Индонезия, Норвегия, Узбекистан. Според руския специален представител за Афганистан Замир Кабулов, цитиран от ТАСС, самите талибани биха желали преговорите да се водят в Москва.

Шахин обаче уточни, че е възможно преговорите да започнат още на 10 март в Доха, където се водиха и преговорите между САЩ и талибаните, довели до споразумението от 29 февруари. Той каза още, че талибаните, по специално установен канал за комуникация с американците, ще повдигнат въпроса за американските въздушни удари по техни привърженици.

САЩ нанесоха въздушен удар по талибаните

В сряда САЩ нанесоха първия от 11 дни въздушен удар по бойци на талибаните в Афганистан.

Телевизионният канал "Толо нюз" съобщи, че най-малко 46 джихадисти от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД) са се предали с оръжията си на афганистанските власти в източната провинция Кунар. Ал Кайда и талибаните също са активни в този регион.

Общо над 1000 бойци на ИД са се предали на властите в Източен Афганистан през последните месеци, съобщи агенция Синхуа, цитирана от ТАСС.
БТА