Между стените на Лоран Канте спечели Златна палма на 61-ия кинофестивал в Кан
Между стените на Лоран Канте спечели Златна палма на 61-ия кинофестивал в Кан / netinfo

Френският филм "Между стените" на режисьора Лоран Канте спечели "Златната палма" на 61-ия международен кинофестивал в Кан, съобщиха световните информационни агенции.

Лоран Канте бе сред тримата френски режисьори, които представиха свои творби в конкурсната програма. "Между стените" е екранизация по книга на Франсоа Бегодо. Филмът разказва за ежедневието на млада учителка по френски в колеж за проблемни деца. Сред известните творби на Канте е "Разпределение на времето", отличен на кинофестивала във Венеция, "На юг" с Шарлот Рамплинг и др.

Тази година "Златната палма" беше връчена от любимия актьор на Мартин Скорсезе - Робърт де Ниро, който по-рано днес представи филма "What Just Happened" на Бари Левинсън. В него Де Ниро играе зедно с Брус Уилис, Робин Райт Пен, Джон Туртуро и Шон Пен.

Гран при на кинофестивала в Кан получи италианецът Матео Гароне за филма си "Гомора" за неаполитанската мафия. Лентата е по култовата едноименна книга на Роберто Савиано. Разказва за ужасите и жестокостите на Камората. Гароне е известен и като режисьор на много успешните филми "Балсаматорът" и "Първа любов".

С наградата на журито на кинофестивала в Кан бе отличен филмът "Il Divo" на италианеца Паоло Сорентино.

Наградата за на-добър режисьор бе връчена на Нури Билге Джейлан (Турция) за лентата "Трите маймуни".

Бразилката Сандра Корвелони получи отличието за най-добра актриса на 61-ия международен кинофестивал в Кан за ролята си във филма "Linha de passe" ("Линиите на прехода") на Валтер Салеш и Даниела Томас.

Наградата за най-добър актьор беше присъдена на Бенисио дел Торо за изпълнението на ролята на Че Гевара във филма "Че" на режисьора Стивън Содърбърг.

С наградата за най-добър сценарий бе отличен белгийският филм "Мълчанието на Лорна" на братя Дарден.

Френската актриса Катрин Деньов и американският актьор и режисьор Клинт Истууд получиха специалните награди за цялостно творчество. тази година журито реши те да бъдат две.

Главната награда "Златна камера" бе присъдена на британския режисьор Стив Маккуин за "Глад". Със специална "Златна камера" бе отличена рускинята Валерия Гай Германика за филма "Всички ще умрат, а аз ще остана". Наградите в раздела "Златна камера" се присъждат на млади режисьори за първи пълнометражни игрални филми. В надпреварата за отличието участват всички филми, които са включени в официалната програмата на Международния кинофестивал в Кан.

Поредното издание на най-големия кинофестивал в света беше открито на 14 май с прожекция на филма "Слепота" на бразилския режисьор Фернанду Мейрелеш. Филмът е по книга на Жозе Сарамагу и описва мистериозни случаи на слепота в съвременния град. В конкурсната програма бяха включени общо 22 филма, сред които творби от Клинт Истууд, Стивън Содърбърг, Атом Егоян, Вим Вендерс и братя Дарден, както и произведения на дебютанти.

Председател на журито, което определи носителя на наградата "Златна палма", бе американският актьор Шон Пен, а негови членове - актьорите Натали Портман, Серджо Кастелито, Александра Мария Лара и режисьорите Рашид Бушареб, Алфонсо Куарон и Апичатпонг Уирасетакул.

Португалският режисьор Мануел де Оливейра получи почетна "Златна палма" за цялостно творчество. В изказването си той се върна към думите на Фелини, сравнил филмите със самолети, които няма къде да кацнат, имайки предвид проблемите, свързани с филмовото разпространение. Летищата са филмовите фестивали, а този в Кан е най-хубавият, възкликна португалският режисьор.

Замислено през 1939 г. като алтернатива на тогава повлияния от фашизма фестивал във Венеция, най-голямото събитие в света на киното - кинофестивалът в Кан - се организира всяка година от 1946, с изключение на 1948 и 1950 г., когато е отменено заради липса на средства. /БТА/