/ БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел призова днес за мирно решаване на сегашната криза в отдавнашния конфликт между Индия и Пакистан заради спорната област Кашмир, предаде ДПА.

Ню Делхи посрещна Ангела Меркел с опасно токсичен въздух

Ситуацията там не е добра за хората и това не бива да продължава, каза тя по време на посещение в Индия, посветено главно на двустранните икономически отношения.

След петото заседание на германско-индийската междуправителствена комисия Меркел каза: "Работим за деескалация и намаляване на напрежението и преди всичко желаем Индия и Пакистан да съумеят да намерят мирно решение". Тя добави, че би искала да обсъди с премиера Нарендра Моди кризата в Кашмир.

Сикхи ще минават безпроблемно от Индия в Пакистан

Историко-географската област Кашмир в Хималаите е разделена между Индия, Пакистан и Китай. Преди три месеца правителството в Делхи лиши индийската част от Кашмир от нейната частична автономия, наложи информационно затъмнение за населението и прати там десетки хиляди войници, които да овладеят протестите. Кабинетът на националистическата партия "Бхаратия джаната" на Моди възнамерява по-силно да интегрира към Индия населения предимно с мюсюлмани регион.

Имран Хан нарече Моди „страхлив“ заради действията му в Кашмир

Тези действия предизвикаха гнева на Пакистан, който претендира за суверенитет върху индийската част от Кашмир. След като през 1947 г. получават независимост, Индия и Пакистан са водили две войни заради Кашмир, припомни ДПА.
БТА