Имран Хан
Имран Хан / БГНЕС
Премиерът на Пакистан Имран Хан квалифицира индийския си колега Нарендра Моди като „страхлив“ и обеща да постави следващата седмица на сесията на Общото събрание ООН решението на Ню Делхи да лиши индийския Кашмир от неговата автономия.

Хан, говорейки пред тълпа от около три хиляди привърженици на митинг в управляваната от Пакистан част на Кашмир, предупреди, че ходът на Моди от 5 август ще има отражение извън спорната територия на Хималаите.

"Когато изпратите съобщение на 200 милиона индийски мюсюлмани, че Индия е само за индуисти, ще ги подтикнете към насилие", предупреди той. „По-специално искам да отправя послание оттук до вас, Нарендра Моди, че само страхлив човек би потискал хората“, както направи Индия в Кашмир, каза той на размахващата знамена тълпа.

Пакистан затвори въздушното си пространство за самолета на индийския президент

"Ще присъствам на Общото събрание на ООН следващата седмица и с Божията помощ няма да разочарова хората от Кашмир. Там ще заема позиция, която никой никога не е заемал." Той също така настоя, че Пакистан не иска отново да води война с Индия, но каза, че Исламабад ще отговори на всяка враждебност.

Ядрените въоръжени съседи са водили три войни след независимостта през 1947 г., две от тях заради Кашмир, части от който и двете страни администрират.

Напрежението започна да нараства след действията на Ню Делхи от индийската страна на фактическата граница - Линията на контрол - за промяна на статута на територията, като Пакистан многократно оприличава Моди с Хитлер и призовава за международна намеса.

В продължение на седмици от индийската страна на границата силите за сигурност силно ограничиха движението и прекъснаха услугите за мобилни телефони и Интернет, като така прекъсна комуникацията с милиони при блокиране в Кашмир.

Счита се, че хиляди хора са били арестувани през последните седмици от индийските власти.Успоредно с това бяха разположени допълнителни войски, за да подкрепят 500 000 войници, вече разположени в едно от най-милитаризираните места на планетата.
БГНЕС