Сикхи
Сикхи / Gulliver/Getty Images
Индия и Пакистан подписаха споразумение за безвизово преминаване на границата, за да позволят на индийските сикхи безпроблемно да посещават светилище в Пакистан всеки ден, предава „Сабах“. То стартира следващия месец, в рядък момент на сътрудничество на фона на засиленото напрежение в региона на Кашмир.

Споразумението беше подписано днес от официални служители на двете страни, които се ръкуваха на сухопътната гранична точка в северната провинция Пенджаб в Индия, където живеят около 80% от близо 25 милиона сикхи в Индия.

Вместо визи, двете държави планират да издадат специални разрешителни на поклонниците за достъп до светилището през коридор, изграден от двете страни на границата. Старта им ще датира от началото на ноември, точно преди 550-ия рожден ден на основателя на сикхизма на 12 ноември, съобщиха представители на двете страни.

Светилището е на около 4 км от границата. Преминаването и коридорът, включващ път, мост над река Рави и имиграционен офис, ще заменят досегашния визов процес и пътуване през Пакистан.

Основателят на сикхите Гуру Нанак се установява в сегашен Пакистан, в Картарпур. Гробницата е построена, след като той умира през 16 век.
Сикхското малцинство в Индия отдавна търси по-лесен достъп до храма, който е малко над границата в Пакистан с мнозинство мюсюлмани.

Сътрудничеството идва в момент на напрежение между съперниците, като Пакистан беше особено разстроен заради последните мерки на индийското правителство в частта си от разделения регион на мюсюлманско мнозинство в Кашмир.

И двете държави претендират изцяло за хималайския регион, но го управляват отчасти.

През август Индия отне специалната автономия в контролирания от нея Кашмир, което беше придружено от репресия срещу несъгласието на силите за сигурност на Индия там, ядосвайки Пакистан. Спорът за Кашмир преустанови отношенията след тяхната независимост през 1947 г. и предизвика две от трите им войни.