Малики: Убийствата в случая Блекуотър заплашват суверенитета на Ирак
Малики: Убийствата в случая Блекуотър заплашват суверенитета на Ирак / netinfo

Иракският министър-председател Нури ал Малики каза, че убийството на цивилни иракчани в случая с частната американска охранителна компания "Блекуотър" е "сериозна заплаха за суверенитета на Ирак" и е неприемливо, предаде Асошиейтед прес.

Убийството от 16 септември на 11 цивилни близо до площад в центъра на Багдад насочи вниманието върху практиката на чуждестранните охранителни фирми, чиято агресивна защита за западните дипломати и други високопоставени лица отдавна гневят иракчаните.

Американско-иракските отношения бяха допълнително обтегнати, след като в четвъртък в Северен Ирак силите на САЩ задържаха иранец, обвинен от американските военни в контрабанда на оръжия за шиитските бойци срещу войниците на САЩ.

В интервю за АП преди утрешната си реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк Малики заклейми ареста и каза, че въпросният човек е бил поканен в Ирак.

"Иракското правителство е избрано от народа и е суверенно. Когато дава виза, то отговаря за тази виза", отбеляза той. "Смятаме ареста на това лице, което има иракска виза и валиден паспорт, за неприемлив", добави премиерът.