/ БТА
Бившите бунтовници от северната част на Мали говорят за "време на война" срещу управляващата хунта, показва комюнике, получено от АФП, което е било разпространено в социалните мрежи.

Автентичността на изявлението, озаглавено "комуникация по време на война", беше потвърдена от говорител. В него Координацията на движенията от Азауад (КДА) - съюз на групировки, съставени предимно от туареги, които воюваха с централната власт, преди да подпишат мирно споразумение с нея през 2015 г, призовава "всички жители на Азауад да излязат на терен, за да дадат своя принос във военните действия с цел защита и опазване на родината, като по този начин си възвърнат контрола върху цялата национална територия на Азауад".

Азауад е туарегско название на северната част на Мали, към която туарегските бунтовници сепаратисти имат претенции, припомня АФП. Напрежението между КДА и хунтата нараства от месеци насам, което води до опасения, че мирното споразумение от Алжир може да бъде прекратено и да се стигне до подновяване на военните действия, започнали през 2012 г. КДА призовава цивилните граждани "да стоят далеч от позициите на "терористите от ФАМА/"Вагнер", се казва в документа, който претендира да е първото комюнике на "Азауадската национална армия".

Съкращението ФАМА се отнася до въоръжените сили на Мали, а "Вагнер" е руската частна наемническа компания, за която се смята, че работи за малийските военни, взели властта с преврат през 2020 г.

КДА внимава да не говори за обявяване на война от своя страна, но споменава "отговор при законна самозащита" на това, което определя като "агресия" от страна на малийската армия и наемниците на "Вагнер", отбелязва АФП.
Асен Георгиев/БТА