Малайзия увери Гамбари, че АСЕАН ще подкрепи усилията му
Малайзия увери Гамбари, че АСЕАН ще подкрепи усилията му / снимка: BGNES

Страните от Югоизточна Азия напълно ще подкрепят усилията на пратеника на ООН за Мианма Ибрахим Гамбари да убеди военната хунта в Мианма да се помири с продемократичната опозиция в страната. Това заяви малайзийският външен министър Сайед Хамид Албар , който изключи възможността страните от региона да наложат санкции срещу военната хунта, предаде Асошиейтед прес.

По време на посещението си в Малайзия, втората страна от азиатската му обиколка, Гамбари се срещна с външния министър Албар, който заяви, че Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) иска да "види успеха" на неговите усилия.

"АСЕАН го подкрепя напълно във всичките му усилия", заяви Албар на пресконференция. "Понастоящем трябва да оставим ООН да се справи с проблема. Най-важната роля на АСЕАН е да дава своята подкрепа", допълни той. Албар отбеляза, че АСЕАН няма да обсъжда изключване на Мианма от организацията и отхвърли възможността за налагане на икономически санкции.

Гамбари отказа да отговаря на въпроси на журналисти, но заяви, че е отправил послание към Малайзия за "подкрепата, необходима на ООН от АСЕАН и съседните страни, за да можем да се справим с кризата в Мианма сега и особено с дългосрочните въпроси - мир, стабилност, демократизация и защита на човешките права", заяви пратеникът на ООН.

Утре нигерийският дипломат ще се срещне с премиера на Малайзия Абдула бин Ахмад Бадави. По-късно Гамбари ще посети Индонезия, Япония, Индия и Китай.