Македонският премиер Зоран Заев
Македонският премиер Зоран Заев / БГНЕС
Македонският парламент одобри договора за разрешаване на спора за името с Гърция.

69 депутати гласуваха "за" ратификацията на договора. Депутатите от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в пленарната зала по време на гласуването. Сега договорът ще бъде изпратен до президента Георге Иванов за подпис. Той има 7-дневен срок за произнасяне.

Ако наложи вето, договорът ще трябва да се прегласува в парламента. В този случай за него ще трябва да гласуват поне 61 народни представители.

Заев заговори за импийчмънт на президента Георге Иванов

"Договорът бележи началото на края на несигурността за Македония и предоставя достойно и приемливо решение за двете страни, с което завинаги се потвърждава македонската идентичност и език". Това каза преди гласуването премиерът Зоран Заев.

Подписаха историческия договор за името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Имаме ясни доказателства за нашата македонска идентичност, за нашия македонски език, в продължение на векове и столетия. Не сме предали нищо, нито пък никой ни взе нещо, когато се съгласихме за новото име. Това е смела стъпка в интерес на бъдещето на гражданите и на нашите деца, за едно мирно бъдеще. Нека да отхвърлим манипулациите и да дадем шанс за споразумението", каза Заев.

Той подчерта, че споразумението е подкрепено от всички международни партньори, което отваря портите на Македония за европейско бъдеще.

Борисов поздрави македонския парламент

Македонският министър-председател Зоран Заев съобщи още, че Северноатлантическият съвет днес е включил в дневния си ред точката за покана към Република Македония за членство в пакта по време на срещата на върха на 11-ти и 12-ти юли в Брюксел. "С този акт се осъществяват вековните аспирации на всички генерации преди нас и на всички граждани на Македония", каза още Зоран Заев.
 
БГНЕС