Зоран Заев
Зоран Заев / БГНЕС, архив
Премиерът на Македония Зоран Заев не изключи възможността за процедура по импийчмънт на президентът Георге Иванов, ако той се опита да саботира договора с Гърция.

В интервю за македонската телевизия Канал 5, Заев заяви, че е свършило времето на лъжи, на лични и политически сметки: „Македония трябва да излезе напред и вече има шанс чрез своите граждани да реши какво бъдеще иска. Гражданите ще решат по този въпрос".

Подписаха историческия договор за името на Македония (СНИМКИ/ВИДЕО)

В отговор македонският президент Георге Иванов призова премиера Заев веднага да започне процедура по искане за отстраняване на държавния глава: „Призовавам Заев с това мнозинство от две трети, което е необходимо за промени на Конституцията на Република Македония, веднага да започне процедура за уточняване на отговорността на президента и гласуването на импийчмънт".

Георге Иванов
БГНЕС, архив

Държавният глава подчерта, че въпреки заканите и натиска, той остава на позицията си, че става въпрос за вреден договор.

Македонското правителство одобри договора с Гърция за името

На 19 юни македонският парламент гласува съкратена процедура по ратифицирането на договора, в която опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, от чиито редици е издигнат президентът Георге Иванов, отказа да участва. Ратификацията трябва да се случи до края на седмицата, след което Македония очаква Гърция да уведоми председателя на Европейския съвет, че дава подкрепа за начало на преговорите за членството в ЕС, както и генералния секретар на НАТО, че подкрепя отправянето на покана за присъединяване на Македония към НАТО.