/ БГНЕС
Река Сена преля в Париж, пикът в нивото беше достигнат този следобед.
 

Днес по обяд нивото на Сена е било 5,7 м над нормалното. Или до кръста на Зуава при моста Алма - статуята на африканския пехотинец от колониалната армия, която парижани смятат за индикатор при наводнения. Горните палуби опират в моста Александър III.

Нива от над 6 м, каквито са регистрирани миналата година, обаче не се прогнозират.
 

БГНЕС


Затварят пътища и тунели заради наводненията в Париж

Туристическите кораби от дни са без работа. А собствениците на частни корабчета, превърнати в екзотични апартаменти, се опитват да се справят с щетите.
 

Вижте още снимки от наводненията във Франция
 

БГНЕС


През 1910 г. реката е надминала 8,6 м и е заляла целия град. Наводненията през 2016 г. изплашиха парижани и днес нивото на реката е основна тема.

Ситуацията е под контрол, уверяват властите. Няколко големи музея, сред тях Лувърът и Орсе, са в готовност за евакуация, съобщава БНТ. Галериите на приземните етажи в Лувъра вече са затворени. Водата ще се оттегля бавно, предупредиха специалисти, защото почвата вече е напоена и поема по-бавно новите количества течност.
 

БГНЕС


По-тежко е положението в парижките предградия. Има населени места без ток, около 400 души са евакуирани. Улиците приличат на реки, а хората живеят по вторите етажи на домовете си.
 
Очаква се пикът на високите води да бъде в неделя или понеделник.