Лондон продължава разследването на убийството на Георги Марков
Лондон продължава разследването на убийството на Георги Марков / снимкa: БГНЕС

Докато българските власти се готвят да закрият делото за убийството на писателя Георги Марков поради давност, лондонската полиция продължава своето разследване, пише в днешния си брой вестник "Индипендънт". Представители на Скотланд ярд се опитват да открият Франческо Гулино, известен с псевдонима си "Агент Пикадили", тъй като засега той остава единственият заподозрян.

Разсекретени неотдавна архиви на българските разузнавателни служби разкриха, че убийството на Георги Марков е било възложено на този агент, който по-късно е бил награден за "успеха на мисията си", и че българското разузнаване и КГБ са постигнали тайно споразумение Русия да предостави бързо действаща отрова и средствата за нейното използване, пише вестникът.

"Индипендънт" цитира публикация на журналиста от "Дневник" Христо Христов и припомня, че същият вестник ще продължи да публикува някои от разсекретените документи. Говорител на Скотланд ярд заявил, че "случаят остава открит" и работата по него продължава. Британското външно министерство засилва натиска върху

България да окаже съдействие убиецът на Марков да бъде изправен пред съд и че досиетата и архивите ще останат отворени и след като изтече срокът на давност", заявил представител на министерството пред вестник "Индипендънт".