Лондон мисли да експулсира руски дипломати заради аферата „Литвиненко”?
Лондон мисли да експулсира руски дипломати заради аферата „Литвиненко”? / снимка: BGNES
Лондон обмисля възможността да експулсира руски дипломати заради отказа на Русия да екстрадира във Великобритания Андрей Луговой - основен заподозрян за убийството на бившия руски агент Александър Литвиненко, пишат британски вестници.

През последните месеци отношенията между Лондон и Москва значително се влошиха заради аферата „Литвиненко”. Александър Литвиненко бе публичен опонент на Кремъл. Той потърси убежище в Лондон и малко преди смъртта си получи британско гражданство.

Бившият служител на КГБ и сегашен бизнесмен Андрей Луговой бе обвинен на 22 май от британската прокуратура за убийството на Литвиненко, който умря от отравяне с високорадиоактивното вещество полоний през ноември м.г.

В. "Гардиън" пише, че съществуват и други варианти за реакция от британска страна - спиране на сътрудничеството в търговията, борбата с тероризма и образованието.

"Разглеждаме редица варианти. Нещо е в ход и може да се очаква то съвсем скоро да бъде обявено в парламента", казва пред "Файненшъл таймс" пожелал анонимност близък до правителството източник.

Бивш дипломат, който познава добре Русия, казва пред "Дейли телеграф", че е съвсем вероятно Великобритания да експулсира няколко дипломати от среден или нисък ранг.

Според пресата британските власти очакват ответна реакция от Русия - най-вероятно изгонване на британски дипломати от Москва.