Лидерът на сепаратистите в Луганск: Изтегляме тежкото оръжие
Лидерът на сепаратистите в Луганск: Изтегляме тежкото оръжие / БГНЕС, архив

Лидерът на самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР) Игор Плотницки заяви, че силите му спазват споразумението за изтегляне на тежкото въоръжение от фронтовата линия в Източна Украйна, предаде ТАСС.

"Снощи бях на фронтовата линия и нашите танкове и артилерия се изтеглят. Всъщност започнахме да изпълняваме ангажиментите си още снощи", каза Плотницки и подчерта, че очаква и украинските сили да направят същото.

Ако властите в Киев не изпълнят Минските споразумения, отговорността за това ще е на президента Петро Порошенко, заяви Плотницки.

"Порошенко и останалите президенти (руският президент Владимир Путин, френският президент Франсоа Оланд и германската канцлерка Ангела Меркел) ни гарантираха изпълняването на Минските договорености. Затова ако то не се изпълни, отговорността за това няма да е на Луганската народна република, нито на Донецката народна република, а на Украйна, в частност на Пьотър Алексеевич (Порошенко)", отбеляза лидерът на сепаратистите в ЛНР.

Как бе постигнато споразумението за примирие в Източна Украйна

Властите на ЛНР са готови да извършат размяна на пленници с властите в Киев по формулата "всички за всички" в съответствие с постигнатите в Минск договорености, заяви Плотницки. Той подчерта, че сепаратистите от ЛНР държат пленниците си в цивилизовани условия.

Плотницки разказа, че при вчерашното си посещение на фронтовата линия е попаднал под обстрел от украинските сили. "Както знаете, Зоринск вчера бе обстрелван, има ранени и убити. И други райони бяха обстрелвани. Вчера и аз попаднах под обстрел", каза Плотницки.

Източник: БТА