Либия разполага с информация за производството на 10 кг плутоний годишно
Либия разполага с информация за производството на 10 кг плутоний годишно / снимка: БГНЕС

Преди да прекрати програмата си за ядрени оръжия през 2003 г., Либия се е сдобила с повече тайна техническа информация, отколкото се смяташе досега. Това гласи секретен доклад на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитиран от ДПА. Либия е получила проектна документация за завод за преработка на ядрени материали, който може да произвежда 10 кг плутоний годишно. За сравнение ядрената бомба, която САЩ пуснаха над Нагасаки през 1945 г. съдържаше 6,1 кг плутоний, отбелязва ДПА.

МААЕ обаче не е открила съоръжения, свързани с проектите, а и от документите липсва ключова техническа информация, отбелязва докладът, изпратен днес на членовете на борда на агенцията. Чрез контрабандна мрежа, създадена от пакистанския учен Абдул Кадир Хан, Либия се сдоби с технологии и информация за голяма част от елементите за изграждане на ядрено оръжие, включително със скица на ядрена бойна глава, припомня ДПА.

МААЕ разкрива, че отношенията на Хан с Либия вече са били започнали през 1984 г. - около десет години по-рано, отколкото се смяташе досега. Обобщеният доклад на директора на МААЕ Мохамед ел Барадей заключава, че няма неуредени въпроси в разследването на агенцията около ядрената програма на Триполи. Затова отсега нататък МААЕ ще продължи да осъществява рутинни предпазни мерки в Либия.