Либийски съд отложи делото срещу сина на Кадафи
Либийски съд отложи делото срещу сина на Кадафи / БГНЕС

Сейф ал Ислам, синът на бившия либийски лидер Муамар Кадафи, се яви пред съда в град Зинтан за началото на процеса, в който той е обвинен в "посегателство срещу националната сигурност", съобщи Франс прес. "Сейф ал Ислам се яви пред наказателния съд в Зинтан, който реши да отложи заседанието за 12 декември, за да може тогава да се явят и други обвиняеми", посочи адвокат, присъствал на заседанието.

Синът на Кадафи бе призован също така да се яви заедно с други обвиняеми от бившия режим в Либия пред съд в Триполи, в рамките на друго дело, свързано с жестокото потушаване на бунта от 2011 г. Не се знае обаче дали той ще бъде отведен в столицата, тъй като е държан под стража в Зинтан от бивши бунтовници, които го заловиха през ноември 2011 г. Главният прокурор в Либия съобщи, че е наредил той да бъде преместен, посочва БТА.

Преходните власти в Триполи опитаха неколкократно да преговарят за преместването на Сейф ал Ислам в столицата, но без резултат. Те твърдят, че обвиняемият е затворен в център за задържане на престъпници, който е под юрисдикцията на държавата. Бившият шеф на разузнаването Абдула ас Сануси и бившият премиер Багдади ал Махмуди са сред 30-те обвиняеми по делото в Триполи.

Тази съдебна процедура е възприемана от някои наблюдатели като акт на недоверие от страна на либийските власти към Международния наказателен съд, който е издал международни заповеди за арест на Сейф ал Ислам и Сануси, по подозрение за престъпления срещу човечеството.