/ iStock/Getty Images
Турски енергийни експерти съветват да лягаме 2 часа по-рано, за да намалим въглеродните емисии, съобщава „Сабах“.

Ако заспиваме само два часа по-рано, всеки ден ще спестяваме над 4 000 тона емисии на въглероден диоксид (CO2), тъй като значително ще се намали консумацията на електроенергия за осветление, според енергийните експерти.

Учените проведоха изследване за това как сънят влияе върху потреблението на електроенергия и въглеродния отпечатък в Турция поради по-дългите часове на сън при самоизолация.

Пет съвета как да останем здрави по време на епидемията от коронавирус

Еркан Изги, експерт по електрическо и електронно инженерство в Техническия университет в Истанбул, проучи извадка от потреблението на електроенергия в домовете, а Хюсейн Торос, експерт по атмосферни науки и качество на въздуха в Технически университет, оцени промените в емисиите на CO2. Те откриха, че ще има приблизително 4 130 тона по-малко емисии на въглероден диоксид, ако 38 милиона турски домове, в които 100 вата електроенергия се използват за осветление на час, заспят два часа по-рано.

100-те вата е хипотетична цифра и не отразява средното потребление поради няколко променливи, но Изги каза, че тяхното проучване е „стигнало до извода, че заспиването по-рано и по този начин консумирането на по-малко електроенергия ще облекчи икономическото състояние на домакинствата и околната среда по отношение на емисиите на CO2 ."

„Ако се опитаме да изпълняваме ежедневните си дейности по време на естествена дневна светлина колкото е възможно повече, тоест ако осветлението се използва по-малко вечерта от домакинствата, потреблението на електричество ще намалее“, каза Торос.

Полезни съвети: Как да намалим риска от коронавирус в офиса и дома

Подчертавайки спешността на забавянето на въглеродните емисии в атмосферата, той каза, че глобалното затопляне и изменението на климата, свързани с високите емисии, излагат на риск бъдещето на устойчивостта и сигурността.

„Количеството въглероден диоксид в атмосферата започва бързо да се увеличава през 20-ти век, като през последните 800 000 години е било под 300 ppm (части на милион) до 1900 г. Докато количеството на CO2 в атмосферата е било 291 ppm през 1880 г., то се е увеличило с 42% през 2019 г. и е достигнало 412 ppm. Това увеличение води до бърза промяна на Земята", каза той.

Споменавайки, че промишленото производство, потреблението на бензин и въглища бързо намалява благодарение на мерките, предприети в световен мащаб за спиране на разпространението на новия коронавирус, той каза, че пандемията може да има някои положителни резултати.

"Изглежда, че нивото на азотния диоксид (NO2) бързо спада, според сателитните данни; емисиите на CO2 също бързо намаляват. Сътрудничеството между човечеството се увеличава", каза Торос.

Според него това трябва да се превърне в глобална кампания: „Лягате рано вечер, намалявате въглеродния си отпечатък“.
 
БГНЕС