/ iStock/Getty Images
Вече и децата знаят, че по време на пандемия трябва да спазваме добра лична хигиена и социална дистанция. Но и дългото стоене вкъщи може да се отрази зле на организма ни. Затова е важно да спазваме следните пет съвета. Вижте ги в Deutsche Welle:

Вече и децата знаят, че по време на пандемия трябва да спазваме добра лична хигиена и социална дистанция. Но и дългото стоене вкъщи може да се отрази зле на организма ни. Затова е важно да спазваме следните пет съвета:

1. Хранете се добре!

Особено във времена на повишена опасност от зараза здравословното хранене е изключително важно. Плодове, зеленчуци и пълнозърнест хляб винаги са за препоръчване: те осигуряват важни хранителни елементи за мозъка ни и се отличават с по-бавно отделяне на енергия, което е добре за психиката. Важно е храните да съдържат витамините A, B, C, D и E, а също така различни минерали като желязо и цинк. За мозъчната дейност и за т.нар. хормони на щастието серотонин и допамин са много полезни спанакът, броколито, бобът, бананите, яйцата, червеното цвекло, рибата. Специалистите препоръчват също консумацията на кисело мляко, кефир и кисело зеле заради съдържащите се в тях ферменти. СЗО припомня да не се опитваме да се справим с проблемите си, използвайки никотин и алкохол.

закуска
iStock/Getty Images

2. Наспивайте се!

Сънят е изключително важен за организма, защото по време на сън се клетките се възобновяват и се пречистваме от токсините. Освен това докато спим, мозъкът преработва събраната информация и подрежда спомените ни. Недостигът на сън вреди на психиката, но може да доведе и до влошаване на болести като диабет или сърдечно-съдови заболявания. На възрастните хора са им необходими между 6 и 9 часа сън в денонощието, като е добре да се установят твърди часове за лягане и ставане - това укрепва усещането за нормалност. Ако не можете да заспите, понеже отвътре Ви човъркат някакви тревоги - намалете консумацията на новини преди лягане. И стойте по-малко пред екраните, защото тяхната светлина може да навреди на съня ви.

щастие
iStock/Getty Images

3. Спортувайте!

Спортът създава в организма усещане за щастие, помага за добрия сън, за паметта и за умствената дейност. В момента отборните спортове остават на заден план, но всеки може да спортува индивидуално. СЗО и редица специалисти препоръчват раздвижване от около 30 минути дневно. Много инструктори по фитнес, йога, пилатес и т.н. предлагат онлайн-курсове дори безплатно, тъй че имате нужда единствено от спортна постелка и хавлиена кърпа на пода. В социалните мрежи се появиха различни видеа с оригинални спортни идеи по време на карантина. На едно от тях се вижда как един човек използва 7-метровия си балкон, за да пробяга цял… маратон. Всеки може да тича на място в дома си, да тренира нагоре-надолу по стълбите или да се боксира срещу несъществуващ противник, да прави лицеви опори и коремни преси. А една кратка разходка сред природата винаги се отразява отлично на психическото и физическото здраве. И едно предупреждение: не спортувайте, ако имате симптоми на грип или се чувствате изтощени!

спорт
iStock/Getty Images

4. Поддържайте контакти с приятелите!

Днес имаме нужда от приятелите дори повече, отколкото обикновено. Доказано е, че човешките връзки са много важни за здравето. В момента не бива да излизаме с приятели или да ги каним на вечеря вкъщи, но можем да се "виждаме" с тях чрез някое от видео приложенията на компютрите и телефоните. Можем да ги събираме на "виртуална вечеря", да празнуваме заедно, да пием чаша вино "през екрана" или да ги правим свидетели на своите занимания - например, ако рисуваме или изработваме керамика.

#ОстанетеВкъщи и българските знаменитости: Как оползотворяват времето? (ВИДЕО)

5. Заложете на хобита, които Ви действат успокояващо!

В момента сякаш целият свят се тресе от новините около коронавируса. Но принудителната социална изолация създава условия и за пълно изключване от новинарския поток. Използвайте времето си за всички онова, което обикновено оставяте настрана заради стреса: градинарство, готвене, шиене, плетки, рисуване, занаяти, игри, пъзели и пасианси, слушане на музика, четене на книги. Нали и Вие имате една купчина непрочетени книги, които тежат на съвестта Ви? Сега е моментът! И запомнете препоръката на СЗО: „Залагайте на онези свои умения, които сте изпитали в миналото – и които са Ви помагали да преодолеете предишни предизвикателства!“
Deutsche Welle