/ iStock/Getty Images
В допълнение към сезонния грип и обикновената настинка новият коронавирус продължава да се разпространява и да заразява хора по света. Освен препоръките за старателно миене на ръцете и избягването на контакти, е добре в подобно време да се погрижим и за имунитета си, съветва британска специалистка, цитирана от в. "Дейли стар".

Нутриционистката на Bio-Kult Натали Ламб дава следните съвети за подсилване на имунната система:

enlightenedПробиотици

До 70 процента от имунните клетки се намират в червата. Чревните бактерии също играят важна роля за поддържането на силна имунна система. Ако през зимните месеци те са заети да се борят срещу нашественици, имунитетът отслабва. Проучвания показват, че пробиотиците с повече щамове значително скъсяват настинките и намаляват остротата на симптомите.

слънце
iStock/Getty Images


enlightenedВитамин D

Заради препоръките за социално дистанциране много хора остават по домовете си и не могат да си набавят достатъчни количества витамин D. "Слънчевият" витамин обаче е изключително важен за силна имунна система, напомня Натали Ламб.

"Опитайте поне 15 минути по обедно време да прекарвате на слънце, за да подсилите мастноразтворимия витамин D, складиран през летните месеци за зимата. При невъзможност е препоръчително приемането на витамин D3 под формата на добавка.

храна
iStock/Getty Images


enlightenedЗдравословно хранене

Въпреки че хората често прекаляват с простите захари и рафинираните въглехидрати като хляб, паста, бисквити и торти, те не са полезни за чревното здраве. Натали Ламб напомня, че те подхранват нежелани бактерии и ферменти в червата, окуражавайки превеса им над поддържащите имунната система щамове.

салата зехтин олио
ThinkStock/Getty Images


enlightenedХранителни вещества

Известно е, че цинкът, витамин С, витамин Е и селенът играят важна роля за поддържането на имунната система. Нутриционистката препоръчва да се консумират разноцветни салати и зеленчуци, които ще осигурят "микс" от тези важни вещества.

Ферментирали храни като кисело мляко, кефир и кисело зеле допринасят за балансирането на чревната флора в подкрепа на чревната имунна система, обяснява Ламб.

мляко месо яйца
iStock/Getty Images


enlightenedПротеини

"Качествените източници на протеини - месо, яйца, бобови растения, са градивните елементи на много имунни клетки", казва Натали Ламб.

Допълнителни ползи за имунната система осигуряват и някои билки и подправки като розмарин, мащерска, градински чай.

"Включвайте в готвенето и чесън, използван от векове като естествено противомикробно средство за борба с инфекциите. Не го подлагайте на продължителна термична обработка, за да се запази активното му вещество алицин", сътетва Натали Ламб.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА