/ iStock/Getty Images
Световният лидер на играчките, датският производител на детски конструктори Lego, обяви днес, че спира окончателно продажбите си в Русия заради войната в Украйна, предаде Франс прес.

Производителят на прочутите пластмасови тухлички е решил да прекрати търговската си дейност в Русия за неопределено време и да сложи край на партньорството си с руския дистрибутор Inventive Retail Group, който притежава и управлява 81 магазина от името на тази марка, заяви нейна говорителка. Датската група освен това ще съкрати по-голямата част от екипа си в Москва, уточни тя.

Lego реши в началото на март да спре доставките си за Русия след инвазията в Украйна, но магазините, управлявани от неговия подизпълнител успяха да останат отворени и да продължат да продават стоки от складовете.

Говорителка на Inventive Retail Group потвърди пред АФП, че договорът с Lego е прекратен, както и че компанията ще продължи да работи като експерт в категорията на детските конструктори и образователните играчки.

В началото на май Русия включи продуктите на Lego в списък от стотина категории стоки, чийто внос без съгласието на притежателите на интелектуалната собственост е разрешен.

Сред тези стоки са телефоните на Apple и Samsung, известни марки автомобили, игрови конзоли, както и суровини и части, използвани в промишлеността.
БТА