Лавров заминава на азиатска обиколка
Лавров заминава на азиатска обиколка / снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заминава на обиколка в Китай, Сингапур и Таджикистан, предаде ИТАР-ТАСС.

На 21 и 22 юли Лавров ще бъде в Китай, където ще се срещне с президента Ху Цзинтао и премиера Вън Цзябао, за да обсъди двустранното сътрудничество и взаимодействието по актуални международни проблеми. Ще бъде подписан и важен документ: Допълнителен протокол - описание на линията на руско-китайската държавна граница в източната й част, съобщи руското външно министерство.

След това Лавров заминава за Сингапур за участие на 23 и 24 юли в годишната среща на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия /АСЕАН/ и 15-ото заседание на регионалния форум на АСЕАН за сигурността. В рамките на форума на 24 юли ще се състои министерска среща на "шесторката" за уреждане на ядрения проблем на корейския полуостров.

На 25 юли Лавров ще участва в заседанието на Съвета на външните министри от Шанхайската организация за сътрудничество в Душанбе, което ще подготви срещата на върха в Таджикистан на 28 юли. Ще бъде обсъдено евентуалното отменяне на мораториума върху приемането на нови участници, въведен преди две години.