Руският външен министър Сергей Лавров
Руският външен министър Сергей Лавров / БГНЕС
Вашингтон възнамерява да прокарва икономическите си интереси в Европа под формата на възпиране на Русия, а спиралата на санкциите, започната от САЩ, пречи на руско-германското делово сътрудничество. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на среща с германски представители в кулоарите на конференцията по сигурността в Мюнхен, предаде ТАСС.

САЩ повдигнаха обвинения срещу 13 руснаци за намеса в изборите

"Разбираме, че основната пречка за засилване на деловото сътрудничество се оказа спиралата на санкциите, започната от САЩ. Това, което сметките показват, че Европа е принудена да плаща (заради санкциите), наистина е така", каза той. Разбираме, че тук са преплетени икономически интереси и американците не крият, че искат да прокарат интересите си, преди всичко под формата на възпиране на Русия, заяви Лавров.

Русия определи като абсурдни обвиненията на САЩ срещу 13 руснаци

Той подчерта, че Москва е за това отношенията между Москва и Берлин, "при цялата нееднозначност на подходите към цял ред политически проблеми, да се опират на реалните базисни интереси на Германия и Русия". "Ще продължим и занапред да правим всичко, така че бизнесът, включително и германският, да се чувства комфортно в Русия", каза руският първи дипломат.

Лавров заяви, че Москва очаква съседите на Германия да изхождат от икономическите ползи при решенията си за газопровода "Северен поток"-2.
БТА