Сергей Лавров
Сергей Лавров / БТА
Европейският съюз и НАТО сформират коалиция за борба с Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров.

„Когато започва Втората световна война, Германия събра под знамената си значителна част, ако не и по-голямата, от европейските държави за война срещу Съветския съюз. Сега е същото – ЕС и НАТО събират точно такава съвременна коалиция за борба, а с голяма вероятност и за война с Русия. Ще наблюдаваме всичко това много внимателно”, каза той.

Според министъра политическата линия на Европейския съюз потвърждава нежеланието му да се стреми към създаването на единно пространство от Атлантическия до Тихия океан и да изпълни споразумението с Русия за развитие на общото пространство в хуманитарната област, както и в областите икономика и сигурност, подчерта руският външен министър.

„Европейският съюз доказва, че не иска никакви обединителни тенденции в Европа, че не изпълнява и няма намерение да изпълни съществуващите договорености между Русия и държавите от ЕС относно развитието на общите територии в областта на икономиката, в хуманитарната област и вътрешната сигурност. И не иска да изпълнява тези задачи, които бяха формулирани в съответствие с високите цели за създаване на общо пространство от Атлантическия до Тихия океан. Всичко е зад гърба ни, всичко е в миналото”, каза той.
БГНЕС