/ БГНЕС
В интервю за Би Би Си руският външен министър Сергей Лавров беше категоричен:

"Ние не сме нахлували в Украйна. Обявихме специална военна операция, защото нямахме абсолютно никакъв друг начин да обясним на Запада, че привличането на Украйна в НАТО е престъпно деяние".

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Лавров е дал само няколко интервюта за западни медии.

Той повтори официалната позиция на линия на Кремъл, че в Украйна има нацисти. Руските официални лица често твърдят, че техните военни "денацифицират" страната.

На въпрос на журналиста дали смята за „денацифициране“ случилото се в село Яхидне, където 360 обитатели, 74 от които деца и 5 инвалиди, са били принудени от руснаците да стоят в сутерена на местното училище 28 дни без вода и тоалетни и 10 от по-възрастните са починали, Лавров отговори:

"Много жалко, но международните дипломати, включително Върховният комисар на ООН по правата на човека, генералният секретар на ООН и други представители на ООН, са подложени на натиск от страна на Запада". И много често те биват използвани за засилване на фалшивите новини, разпространявани за Русия. Русия не е чиста като сълза - тя е такава, каквато е. И ние не се срамуваме да покажем кои сме", заяви Лавров
БГНЕС