/ iStock/Getty Images
Лабрадор ретривърите са сред най-предразположените към артрит породи кучета, сочи проучване на британския Кралски ветеринарен колеж, цитирано от изданието "Дейли мейл".

Ветеринарите за първи път правят мащабно проучване за здравните рискове, които дебнат лабрадорите в сравнение с други породи кучета. Те са работили също с Джак Ръсел териери, кокершпаньоли, стафордширски бултериери, ши цу и други. Изследвани са 1462 лабрадора и 20 786 кучета от други породи, сред които и кръстоски.

Оказва се, че лабрадорите са склонни да боледуват по-често от артрит, кучешка кашлица, схващане, затлъстяване и инфекция на ушите.

Кое е подходящото куче за теб според зодията ти? (ВИДЕО)


Ветеринарите са съставили списък с 35 най-често срещани заболявания при породите кучета, участващи в проучването.

"Сравнихме рисковете от често срещани болести при лабрадорите и всички други кучета, за да установим тези, към които те са предразположени или защитени", обяснява Камила Пеграм, епидемиолог от Кралския ветеринарен колеж и автор на изследването.

Заключението е, че като цяло при лабрадор ретривърите имат по-висок риск да развият 12 от тези 35 болести. Нисък е рискът да развият седем заболявания, като сред тях са изместване на капачката на коляното, сърдечен шум и инфектиране с бълхи. При останалите 16 болести няма разлика при лабрадорите и останалите породи.

Проучването, което е публикувано в изданието "Сайънтифик рипортс", дава на собствениците насоки при какви здравословни проблеми на домашните си любимци трябва възможно най-бързо да потърсят квалифицирана помощ
БТА