Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба призова Китай да играе важна роля в намирането на решение за прекратяване на конфликта с Русия, предаде Франс прес.

"От десетилетия украино-китайските отношение се основават на взаимно уважение и на разбирателство. Ние споделяме позицията на Пекин относно необходимостта да намерим политическо решение на войната срещу Украйна и призоваваме Китай, в качеството му на световна сила, да играе важна роля в тези усилия", написа Кулеба в акаунта си в Twitter.

Войната в Украйна: Нови взривове и жертви в Киев, Мариупол не се предава (ОБЗОР)

Съветникът на украинския президент Михайло Подоляк, който води и преговорите с Русия, вече призова Китай още миналата седмица да заеме позиция и да осъди, както той се изрази, руското варварство.
 

В петък вечерта президентът на САЩ Джо Байдън в продължение  на близо два часа разговаря по видеоконферентна връзка с китайския си колега Си Цзинпин, за да му изложи, както се казваше в съобщение на Белия дом, какви ще бъдат последиците за Китай, ако Пекин окаже материална подкрепа на Русия. Но тогава китайският президент се ограничи да подчертае, че военните конфликти не са в интерес на никого.

Вчера посланикът на Китай в САЩ Цин Ган увери, че Пекин не оказва военна помощ на Москва, без да уточни дали тази позиция ще е в сила и в бъдеще. Той също така защити отказа на Пекин да осъди руската офанзива в Украйна. "Едно осъждане не решава проблема. Бих бил изненадан, ако Русия отстъпи заради осъжданията", каза дипломатът.
БТА