Джон Сина
Джон Сина / Gulliver/Getty Images
Американският актьор и звезда на кеча Джон Сина се извини на китайските си фенове, след като нарече Тайван „страна“ в интервю по повод новия филм, в който участва - "Бързи и яростни 9", съобщиха Асошиейтед прес, Ройтерс и АФП.

В интервю за тайванския тв канал Ти Ви Би ЕС по-рано този месец 44-годишният Сина каза, че Тайван ще е първата "страна", в която публиката ще види новия филм. Китай определя Тайван като своя провинция, а властите на острова отхвърлят това, припомня Ройтерс. "Направих една грешка. Много, много съжалявам за тази грешка", каза Сина на мандарин във видеозапис, публикуван в акаунта му в социалната мрежа Weibo, популярна в Китай.

"Обичам и уважавам Китай и китайския народ", добави звездата.

Извинението му обаче не беше достатъчно за немалка част от потребителите на социалните мрежи в Китай. "Моля, кажи на мандарин, че Тайван е част от Китай. В противен случай няма да те разберем", гласеше един от коментарите под извинението на Джон Сина, получил най-много харесвания.

И в САЩ имаше неодобрение на извинението. "Може ли някой да помогне на Сина да намери гръбнака си?", написа в Twitter Мат Каролиън, мениджър на новинарския сайт Boston.com. Бившият държавен секретар на САЩ Майк Помпео също реагира критично. "Така ниско се поклони пред Китайската комунистическа партия, че дори не те виждам", написа той в Twitter. Филмът "Бързи и яростни 9" е хит в континентален Китай след премиерата си на 21 май. От общите приходи на филма през последния уикенд в размер на 162 милиона долара, 135 милиона долара са от прожекции в Китай.
БТА