Кристалина Георгиева оприличи хуманитарната криза в Сирия с тази в бивша Югославия
Кристалина Георгиева оприличи хуманитарната криза в Сирия с тази в бивша Югославия / снимка: Reuters

Хуманитарната криза, предизвикана от гражданската война в Сирия, започва да наподобява тази в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, предупреди еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.

"Сирия се плъзга към голяма хуманитарна трагедия, която извиква ужасяващите спомени от бивша Югославия," заяви Георгиева в декларация, цитирана от ДПА.

Тя призова правителствените сили и бунтовниците да пощадят мирните жители, особено жените и децата, да спазват хуманитарните паузи между боевете и да не вземат за мишени здравните заведения и техния персонал.

Георгиева направи това изявление ден преди Франция да поеме ротационното председателство на Съвета за сигурност на ООН. Париж планира да свика спешно заседание за Сирия, вероятно на министерско ниво, за да се опита да сложи край на дипломатическата безизходица и да възпре по-нататъшни кръвопролития, отбелязва Ройтерс.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че ще се опита да убеди Русия и Китай да подкрепят бъдещи санкции срещу Сирия въпреки отказа им да го направят досега.

"Хуманитарните организации трябва да получават безопасен достъп до бойните зони, за да евакуират ранените и цивилните. Цивилните в Сирия трябва да могат да напускат зоните на бойни действия по организиран и безопасен начин, без да се страхуват за живота си", заяви Георгиева.

"Призовавам международната общност и по-специално Съвета за сигурност на ООН да се съсредоточат върху хуманитарната криза в Сирия и да подкрепят призива ми за хуманитарни паузи и спазване на международните хуманитарни закони", заяви еврокомисарят за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева.