Криели Чавес в подземен бункер в Хавана
Криели Чавес в подземен бункер в Хавана / снимки: БГНЕС, архив

Венецуелският президент Уго Чавес, който се възстановява след онкологична операция, е бил преместен от болницата в таен подземен бункер в Хавана.

Преместването е станало при пълна секретност, твърди тв каналът Univision, позовавайки се на свои „проверени” източници. В бункера-болница под „Площада на революцията” в Хавана за Чавес понастоящем се грижели стотина души - кубински и венецуелски лекари и въоръжени до зъби агенти от спецслужбите, осигуряващи охраната на венецуелския президент.

Бункерът бил оборудван с най-модерни медицинска техника и условия и се намирал близо до къщата на Фидел Кастро, тъй като бил построен именно заради него - за да може Команданте в случай на нужда да се укрие, както и във всеки един момент да му бъде оказана спешна медицинска помощ. Самият Фидел прескачал да даде кураж на своя приятел и „ученик” почти всеки ден.

Чавес е бил преместен, за да бъде избегнат всякакъв теч на информация за здравословното му състояние, а също и с цел стопроцентово гарантиране на личната му безопасност. Венецуелският президент ужасно много се страхувал от покушение, организирано от опозицията в родината му, която сериозно „надигна глава” през времето на дългото му отсъствие, съобщава БГНЕС.

Криели Чавес в подземен бункер в Хавана
netinfo


Освен всичко друго, Чавес бил неузнаваем след операцията, в резултат на която получи различни усложнения като бъбречна и чернодробна недостатъчност, а според някои източници дори е претърпял инфаркт. Бившият десантчик се бил стопил и представлявал бледа сянка на самия себе си, заради което искал да ограничи до минимум вероятността да бъде видян от външен човек.

Във Венецуела расте броят на хората, най-вече сред привържениците на опозицията, които считат за блъф всякакви новини около Чавес. Мнението им е, че той всъщност е починал по време на операцията (трета за последните 15 месеца), но властите крият това, опасявайки се от предсрочни президентски избори и вълнения, които могат да ескалират в граждански конфликт.