Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков / БГНЕС, архив
Кремъл засега на коментира изявлението за създаване на Малорусия, по подчертава, че Москва държи на Минските споразумения за уреждане на конфликта в Източна Украйна. Това заяви пред журналисти говорителят на руския президент Дмитрий Песков, съобщи ТАСС.

"Засега оставям без коментар тази тема, тя подлежи на осмисляне и анализ", каза представителят на Кремъл.
 
уската страна продължава да държи на Минските споразумения, всичко останало засега не коментираме", каза Песков.
 
Сепаратисти от Източна Украйна обявиха създаването на нова държава, наречена Малорусия, която включва не само районите под техен контрол, но и останалата част от Украйна, с изключение на Крим, предаде Асошиейтед прес.
 
Обявиха създаването на нова държава - Малорусия

Изненадващото изявление, направено в бунтовническия бастион Донецк,
хвърля допълнително съмнение върху постигнатото през 2015 г. споразумение за прекратяване на огъня, което се очакваше да спре боевете в промишления център на Украйна и да го върне под контрола на Киев, като му даде широка автономия, отбелязва АП.

Сепаратистката Донецка информационна агенция цитира лидера на Донецката народна република (ДНР) Александър Захарченко, че бунтовниците в Донецк и Луганск и представители на други украински региони ще създадат държава, наречена Малорусия. Захарченко добави, че те разработват конституция, която по-късно ще бъде подложена на референдум.
 
Проектът за създаване на държава Малорусия не е бил обсъждан с представители на Самопровъзгласилата се Луганска народна република (ЛНР). Изявлението на Захарченко, че идеята е била одобрена и от представители на ЛНР и други украински райони, бе опровергано и от председателя на Народния съвет на ЛНР Владимир Дегтяренко.
 
Юни 2017: "Хлебно примирие" влезе в сила в Източна Украйна

В отговор на новината украинският президент Петро Порошенко обеща да възстанови суверенитета на Украйна над районите, контролирани в момента от бунтовниците, предаде ДПА. "Проектът "Новорусия" е погребан", каза той, цитиран от своята канцелария.

Обявеният проект за създаване на Малорусия няма отношение към реалната политика, заяви директорът на руския Център за политическа конюнктура Алексей Чеснаков, цитиран от ТАСС.
 
Закон ограничава руския език в телевизиите в Украйна

Над 10 000 души загинаха в конфликта, след като проруските сепаратисти поеха контрола над части от Източна Украйна през април 2014 г., след анексирането на украинския полуостров Крим от Русия. Първоначално бунтовниците искаха да се присъединят към Русия, но Кремъл не анексира района и не обяви публично военната си подкрепа за тях.

През 2015 г. в белоруската столица Минск Франция, Германия, Украйна и Русия постигнаха споразумение за "пътна карта" за прекратяване на конфликта между сепаратистите и правителствените сили. Предвидено е бунтовниците да предадат контрола над завладените територии на Киев, а централната власт ще разреши произвеждането на местни избори и ще даде широка автономия на региона. Споразумението помогна за намаляване на интензивността на боевете, но нито един от политическите му компоненти не бе изпълнен.
 
БТА