/ iStock/Getty Images
Руският президент Владимир Путин не е ставал посред нощ, за да гледа предизборния дебат между Джо Байдън и Доналд Тръмп и Москва няма да коментира американската вътрешна политика, заяви днес говорителят Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс. 

Путин демонстрира безразличие към резултатите от вота, който ще се произведе през ноември, и неговият говорител заяви в същия тон, че Русия има по-важни задачи, върху които да се фокусира.  

"Не мисля, че очаквате, че руският президент би си настроил будилник, за да се събуди преди разсъмване и да гледа дебати в САЩ", заяви Песков в отговор на журналистически въпрос.

Байдън се представи колебливо в диспута си с Тръмп, с което отново повдигна въпроса дали не е прекалено стар, за да се стреми към втори президентски мандат. Русия заемаше значимо място в спора между двамата претенденти за Белия дом, като всеки от тях се опитваше да демонстрира, че е по-твърд във външнополитическите си планове.  

Тръмп заяви, че ако САЩ са имали "истински президент", който е уважаван от Путин, руският лидер никога е нямало да нападне Украйна. 
Байдън, от своя страна, отговори: "Давайте нататък, позволете на Путин да атакува и контролира Украйна, а след това да продължи към Полша и други места. Гледайте какво става после. Той (Тръмп) няма никаква идея за какво по дяволите говори".

Резултатите от изборите имат значение за Русия въпреки усилията на Москва да ги омаловажат. Вотът ще е определящ за степента, в която Вашингтон ще поддържа ангажимента си да помага на Украйна и да ѝ доставя модерни американски оръжия, отбелязва Ройтерс. 

През февруари Путин заяви в интервю, че е готов да работи с всеки президент на САЩ, но предпочита Байдън, защото той е "по-опитен и предсказуем човек и е политик от старата школа".

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня


 
Николай Велев/БТА