/ снимка: БГНЕС, архив
Косовските сили за сигурност скоро ще бъдат оборудвани с четири безпилотни самолета от САЩ, които се използват предимно за наблюдение на територията, съобщи РТС, позовавайки се на министерството на отбраната в Прищина.

Телевизията отбелязва, че някои медии в Прищина вчера са съобщили, че в Косово ще бъдат доставени 40 безпилотни самолета.

Ученици загинаха при стрелба срещу автобуса им в Косово


Бяхме изненадани от информациите, публикувани в някои наши медии, за доставката на 40 дрона. Става въпрос за доставка на 4 дрона, която предложи министър Мехай /министърът на отбранатта на Косово Арменд Мехай, бел.ред./ и която бе одобрена от правителството преди седем месеца, заяви началникът за стратегически комуникации в министерството на отбраната Сефер Усуфи. Той добави, че това е само един от много проекти, които са договорени със САЩ, съобщи ТВ "Кланкосова".

Медиите в Прищина съобщиха за доставка на безпилотни самолети RQ-20 Puma, произведени от AeroVironmen. Те могат да останат във въздуха до 6,5 часа и могат да наблюдават територията и денем, и нощем. Американските войски в Косово като част от мисията КейФОР използват тези безпилотни самолети за наблюдение на границата.

Правителството в Прищина в края на юли потвърди поръчката на различна военна техника от САЩ. Преди това в Косово за нуждите на косовските сили за сигурност пристигнаха 55 бойни коли "Хамър".
БТА