Общо 187 души са били ранени при земетресението със сила 5,9 в Източна Турция днес. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая, посочва държавната телевизия ТРТ-Хабер, цитирана от кореспондента на БТА в Анкара Нора Чолакова.

Йерликая пристигна в Малатия, където бе епицентърът на силното земетресение. Той уточни, че лечението на 43-ма от пострадалите продължава в болница.  

Трусът бе регистриран в град Кале, окръг Малатия, в 10:46 ч. местно време, съобщи турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). Епицентърът на труса е бил на дълбочина 10,07 километра. 

Трусът е усетен в много окръзи в Източна и Централна Турция, най-силно в Шанлъурфа, Елязъг, Батман, Адъяман, Кахраманмараш, Тунджели, посочи Йерликая. Земетресението е усетено и в Сирия

Силно земетресение разтърси Турция



Последвали са 77 вторични труса, информира електронното издание на в. „Сьозджу“. До този етап има информация за няколко сериозно засегнати сгради.

Валията на Елязъг Нуман Хатипоглу съобщи, че в окръга са получени данни за 94 ранени. В окръг Малатия са били ранени четирима души, каза валията Седдар Явуз. В окръг Шанлъурфа е бил ранен един човек.  Сред ранените в град Кале, където е бил епицентърът на труса, има бременна жена. Тя е била приета в болница, като състоянието ѝ е стабилно, информира новинарската агенция ДХА.



Президентът Реджеп Тайип Ердоган е разговарял по телефона с валията на Малатия и с кмета на едноименния град, посочва телевизия НТВ.

Мобилните оператори, функциониращи в района – Тюрксел, Тюрк телеком и Водафон, посочиха, че няма прекъсване на услугите, предоставяни от тях, информира Анадолската агенция.

Малатия е сред най-тежко засегнатите окръзи от разрушителните земетресения на 6 февруари миналата година с магнитуд от 7,6 и 7,7, при които загинаха над 53 хиляди души.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БТА